Életmód

Paleo

Amit a Paleo életmódról tudni érdemes

Ha egy benzines autóba dízel olajat öntünk, vagy egy dízel meghajtásúnál benzinnel próbálkozunk, az autó el sem fog indulni. Így van ez minden élőlénynél és természetesen az embernél is. Az élőlények kialakulásuk sok millió éve alatt bizonyos táplálékok fogyasztására specializálódott, és ha nem azt kapja, egy idő után megbetegszik és idő előtt meg fog halni. Jól szemlélteti ezt az, hogy ma az emberek 54%-a szív és érrendszeri betegségekben, 27%-a rákban hal meg.

szives_200x152

A lakosság 15%-a cukorbeteg, s a 85 év felettiek 30-40%-a Alzheimer beteg. Ezek a betegségek még a 19. században is igen ritkák vagy ismeretlenek voltak. Ma már nyilvánvaló, hogy a civilizációs betegségekért elsősorban a mai étrendünk okolható. Keressünk hát egészséges népeket, és vizsgáljuk meg az étrendjüket! Kétszáznegyven természeti nép életét és táplálkozását ismerjük. Mindegyik népnél ismeretlenek a civilizációs betegségek, élethosszuk 5-6 évvel marad el a nyugati világ átlagától.

Természetesen nagy a csecsemő és gyermekhalandóság, de aki megéri a felnőttkor, az 70-80 éves korában hal meg. Ők valójában itt rekedt ősemberek, hiszen többségük kőkori körülmények között él, életük tanulmányozása felér egy időutazással az őskorba. A kétszáznegyven nép életmódja egymástól igencsak különböző, némelyik rengeteg húst és zsírt fogyaszt, mások inkább növényekből fedezik tápanyag szükségletüket. De van egy közös vonásuk: mindegyik nép csak olyan élelmet fogyaszt, amit évszázezredek óta a természetes környezetében talál.

nyilas_200x134

Ha összehasonlítjuk a természeti népek étrendjét a mai emberével, akkor szembeötlő, hogy a mai ember étrendjének kb. 60%-át gyorsan felszívódó, azaz a vércukorszintet alaposan megemelő szénhidrátok (kenyér, tészta, sütemények, rizs, burgonya, kukorica, cukor, stb.) alkotják, míg a természeti emberek ilyesmit soha nem fogyasztanak. A földművelés és állattenyésztés bevezetése óta sok olyan fehérje féleséget is fogyasztunk, amelyeket a szervezetünk nem tud megfelelően feldolgozni. Ilyen a tej és tejtermékek, a gabonában található glutén, vagy a hüvelyesekkel elfogyasztott lektinek.

A modern kutatások igazolták, hogy a finomított szénhidrátok és az emberi szervezet számára idegen fehérjék valóban megbetegítők. A magyar paleo nem az ősember, de még csak nem is a természeti ember étrendjét akarja utánozni. A cél az ősi táplálkozási elvek modern körülményeink közti megvalósítása.

A paleo étrendre áttérők többsége meglepődve tapasztalja, hogy évtizedek óta fennálló 2-es típusú, gyógyíthatatlannak hitt cukorbetegsége, allergiája, ízületi fájdalma elmúlik, magas vérnyomása rendeződik, s az autoimmun betegségek tünetei is jelentősen javulnak. A paleo étrend tehát, ha valóban betartja valaki az alapelveit- bebizonyítja önmaga hasznosságát.

A paleo egy mondatban így foglalható össze: együk azt, amihez évmilliók alatt alkalmazkodtunk, és egészségünket megóvhatjuk vagy visszaszerezhetjük.

faronk_01_600x73

deszka2_200x133

Korábban a szigorú paleolit életmódot követőknek igyekeztünk megfelelő étrendet biztosítani. Mostantól azonban már a megengedő paleo életmód csoportjába tartozó alapanyagokkal is színesíteni fogjuk ételeinket, palettánkat. Mostantól tehát a paprika, paradicsom, a fűszerpaprika, az igazi, magyaros, házias konyha alapja is kiemelt szerepet fog kapni ételeinknél. Megjelenik a tápióka és nyílgyökér liszt is, melyek szintén az étel minőségének még tökéletesebbé tételében játszik hatalmas szerepet.

Őszintén reméljük, hogy felkeltettük érdeklődésüket, és Önök is megkóstolják a megújult garantáltan Paleo ételeinket!

Szakképzett dietetikusaink, Tikk Gabriella és Müller-Muskát Hilda készséggel állnak rendelkezésükre, amennyiben táplálkozási tanácsadásra van szükségük! Keressék őket bizalommal e-mailben a dietetikus@teletal.hu címen vagy a
+3620/778-1500 telefonszámon!


vissza_gomb_piros_