Teletál logo
Borvidékek konyhája

Boros ételek a 36. és 37. héten

Borvidékek konyhája

Borvidékek konyhája

Gasztronómiai utazás Magyarország borvidékein

Gasztronómiai utazás Magyarország borvidékein

Kóstold meg 10 magyar borvidék legjobb boraival készülő 20 különleges ételünket a 36. és 37. héten és nyerj borválogatást, borkóstolást, pincelátogatást vagy wellness hétvégét!

  • 2 hét • 10 borvidék • 20 étel
  • Értékes nyeremények
  • Díjmentes országos házhoz szállítás
Megnézem az étlapot

Boros ételek a 36. és 37. héten

Gasztronómiai utazás Magyarország borvidékein

Gasztronómiai utazás Magyarország borvidékein

Minden bor egy táj, minden falat egy történet. Fedezd fel, hogyan kelnek életre Magyarország borvidékei a tányéron!

Minden étel egy-egy borvidék történetét meséli el

A Borvidékek konyhája nem csupán egy ételsorozat, hanem egy gasztronómiai utazás Magyarország borkultúráján keresztül. Hazánk borvidékei különleges ízeket, illatokat és történeteket hordoznak magukban mi pedig arra vállalkoztunk, hogy ezeket az élményeket a tányérokra varázsoljuk. Minden egyes fogásunk egy-egy borvidék jellegzetességeit idézi meg, miközben bemutatja, hogyan fonódik össze a bor és a magyar konyha évszázados kapcsolata.

Ahol a magyar bor találkozik a tányéron az ízek művészetével

Az ételeinkhez itt nem bort kínálunk, hanem borral főzünk: a könnyed kunsági fehérboroktól a testes szekszárdi vörösökig mindent felhasználtunk, hogy a tányérokon is megélhessük a borvdékek karakterét. A feltüntetett pincészetek boraival dolgoztunk együtt ők adták a kulináris alapanyagot minden fogásunkhoz.

Célunk, hogy megrendelőink ne csak kóstoljanak, hanem át is éljék e tájak hangulatát. A Borvidékek konyhája tisztelgés a magyar borászat sokszínűsége előtt élmény, kultúra és ízélmény egyben. Minden régió borát legalább egy ikonikus fogásban megidézzük így fűszerezve meg az utazást ízélményekkel.

Hisszük, hogy a jó bor beszél de az igazán jó bor főzni is tud

Itt megismerheted azokat a borászokat is, akik nélkül nem születhettek volna meg ételeink: boruk adta többek között a krémlevesek selymességét és a raguk telt aromáját.

Kóstold meg, fedezd fel az új párosításokat, és tapasztald meg, milyen, amikor a bor nemcsak kíséri, hanem meséli az étel történetét!

Ahogy azt már tőlünk megszokhattad, egy bőséges és finom menüre számíthatsz, amelynek fogásait természetesen egyenként is megrendelheted!

Jó étvágyat és kalandos ízutazást kívánunk!

Boros ételek a 36. és 37. héten

A Borvidékek konyhája nyereményei

A Borvidékek konyhája nyereményei

Kóstold meg 10 magyar borvidék legjobb boraival készülő 20 különleges ételünket a 36. és 37. héten és nyerj borválogatást, borkóstolást, pincelátogatást vagy wellness hétvégét!

Prémium borválogatások a Frittmann, az Ikon, a Petrény, a Ruppert és a Lenkey pincészetektől.

Borkóstoló és élmény pincelátogatás 2 fő részére a Mokos Pincészetben: 3 tételes borkóstoló (2 villányi classicus bor és 1 prémium gyümölcsbor) és egy vezetett túra a Mokos Pincészet lenyűgöző, közel 4500 m-es gravitációs borászatában.

2 személyre szóló START (4 tételes) ajándékutalvány az Etyeki Kúriában: szabadon választott bejelentkezés (hétvége vagy hétköznap), amely fél évig érvényes.

Wellness hétvége 2 fő részére a Petrény Borászatban.

A 36-37. héten bármely Borvidékek Konyhája ételt megrendeled, részt vehetsz egy exkluzív nyereményjátékban, amelyet Teletál Tibi social felületein követhetsz!

Facebookon: https://www.facebook.com/teletaltibi

Instán: https://www.instagram.com/teletal.tibi/

TikTokon: https://www.tiktok.com/@teletaltibi

Boros ételek a 36. és 37. héten

A Borvidékek konyhája ételei

A Borvidékek konyhája ételei

Minden nap más-més magyar borvidék egy-egy kiemelkedő borászának boraiból készítünk egy levesből és főételből, vagy főételből és desszertből álló kétfogásos menüt.

  • Borvidékek konyhája menü: Muskotályos, tejfölös, kapros csirkeragu leves; Szőlős szűzérmék édes fehérboros raguval, trikolor fusilli tészta Muskotályos, tejfölös, kapros csirkeragu leves

    Szőlős szűzérmék édes fehérboros raguval, trikolor fusilli tészta
    36. hét | Hétfő
  • Borvidékek konyhája menü: Burgundi marharagu vajas-petrezselymes újburgonyával; Vörösboros szilvaraguval töltött palacsinta narancsos vaníliaöntettel Burgundi marharagu vajas-petrezselymes újburgonyával

    Vörösboros szilvaraguval töltött palacsinta narancsos vaníliaöntettel
    36. hét | Kedd
  • Borvidékek konyhája menü: Fehérboros spárgakrémleves kecskesajttal, baconnel; Roston csirkemell borban gőzölt őszibarackkal, citromfüves jázmin rizzsel Fehérboros spárgakrémleves kecskesajttal, baconnel

    Roston csirkemell borban gőzölt őszibarackkal, citromfüves jázmin rizzsel
    36. hét | Szerda
  • Borvidékek konyhája menü: Sertéstarja vörösboros, erdei gombás raguval, almás burgonyakrokettel; Brownie vörösboros csokiöntettel Sertéstarja vörösboros, erdei gombás raguval, almás burgonyakrokettel

    Brownie vörösboros csokiöntettel
    36. hét | Csütörtök
  • Borvidékek konyhája menü: Édes fehérborosbirsalmaleves soproni stílusban; Vajas-citromos, fehérboros pácban sült halfilé rozmaringos olaszos burgonyával Édes fehérboros birsalmaleves soproni stílusban

    Vajas-citromos, fehérboros pácban sült tőkehalfilé rozmaringos olaszos burgonyával
    36. hét | Péntek
  • Borvidékek konyhája menü: Fehérboros gombakrémleves házi galuskával; Olaszos borjúmáj, sült édesburgonyás burgonyapürével Fehérboros gombakrémleves házi galuskával

    Olaszos borjúmáj, sült édesburgonyás burgonyapürével
    37. hét | Hétfő
  • Borvidékek konyhája menü: Vörösboros, áfonyás, céklás szarvaspörkölt, vajas, pirított hagymás gnocchival;  Mákos palacsinta vörösboros meggyraguval Vörösboros, áfonyás, céklás szarvaspörkölt, vajas, pirított hagymás gnocchival

    Mákos palacsinta vörösboros meggyraguval
    37. hét | Kedd
  • Borvidékek konyhája menü: Badacsonyi borkrémleves; Badacsonyi fehérboros fogasfilé sült vegyes burgonyával és grillezett bébirépával Badacsonyi borkrémleves

    Badacsonyi fehérboros fogasfilé sült vegyes burgonyával és grillezett bébirépával
    37. hét | Szerda
  • Borvidékek konyhája menü: Szarvasgulyás enyhén csípősen; Vörösboros oldalas káposztás rizzsel Szarvasgulyás enyhén csípősen

    Vörösboros oldalas káposztás rizzsel
    37. hét | Csütörtök
  • Borvidékek konyhája menü: Tokaji aszús kacsamell mézes almával és mogyoróburgonyával; Aranygaluska borsodóval Tokaji aszús kacsamell mézes almával és mogyoróburgonyával

    Aranygaluska borsodóval
    37. hét | Péntek

    • Borvidékek konyhája menü: Fehérboros gombakrémleves házi galuskával; Olaszos borjúmáj, sült édesburgonyás burgonyapürével Fehérboros gombakrémleves házi galuskával

      Olaszos borjúmáj, sült édesburgonyás burgonyapürével
      37. hét | Hétfő
    • Borvidékek konyhája menü: Vörösboros, áfonyás, céklás szarvaspörkölt, vajas, pirított hagymás gnocchival; Mákos palacsinta vörösboros meggyraguval Vörösboros, áfonyás, céklás szarvaspörkölt, vajas, pirított hagymás gnocchival

      Mákos palacsinta vörösboros meggyraguval
      37. hét | Kedd
    • Borvidékek konyhája menü: Badacsonyi borkrémleves; Badacsonyi fehérboros fogasfilé sült vegyes burgonyával és grillezett bébirépával Badacsonyi borkrémleves

      Badacsonyi fehérboros fogasfilé sült vegyes burgonyával és grillezett bébirépával
      37. hét | Szerda
    • Borvidékek konyhája menü: Szarvasgulyás enyhén csípősen; Vörösboros oldalas káposztás rizzsel Szarvasgulyás enyhén csípősen

      Vörösboros oldalas káposztás rizzsel
      37. hét | Csütörtök
    • Borvidékek konyhája menü: Tokaji aszús kacsamell mézes almával és mogyoróburgonyával; Aranygaluska borsodóval Tokaji aszús kacsamell mézes almával és mogyoróburgonyával

      Aranygaluska borsodóval
      37. hét | Péntek

      2 hét • 10 borvidék • 20 étel

      Borvidékek, borászatok,
      borok, ételek

      Borvidékek, borászatok,
      borok, ételek

      Kóstold meg 10 magyar borvidék legjobb boraival készülő 20 különleges ételünket.

      36. hét | Hétfő

      Kunsági borvidék

      Az alföldi napfényből született frissesség és egyszerű elegancia.

      Kunsági borvidék

      A Kunsági borvidék hazánk legnagyobb szőlőtermő területe, mely az Alföld szívében, homokos talajon fekszik. A Kunság boraiban az egyszerűség és élvezet harmonikus találkozását kínáljuk.

      Frittmann Borászat

      www.frittmann.hu

      Frittmann logo

      A Frittmann Borászat friss, gyümölcsös borairól ismert. Olyan borokról, amelyek őszintén beszélnek a napsütötte Kunsági borvidékről, a bámulatos helyi szőlőfajtákról, a minőség iránti elkötelezettségükről. A Frittmann család életétől generációk óta elválaszthatatlan a szőlőművelés és a borkészítés.

      Mindig is finom, minőségi boraikról voltak ismertek, és a kezdetektől fogva szüntelenül keresik az egyedi utakat: a magyar innováció kiemelkedő példájának számító Irsai Olivérrel az elsők között jelentek meg, felkarolták és népszerűvé tették a helyi szőlőfajtákat, és akkor kezdtek jó savú, üde, gyümölcsös rozékat készíteni, amikor itthon ez a műfaj még ismeretlen volt. Ma két generáció dolgozik együtt azon, hogy bebizonyítsák, mire képes a kunsági terroir a könnyed, gyümölcsös boroktól egészen a tölgyfa hordóban érlelt komoly tételekig.

      Frittmann Borászat
      Frittmann Borászat
      Frittmann Borászat
      Frittmann Generosa

      A Frittmann Generosa egy könnyed, üde fehérbor, amely kiválóan hozza a borászat modern, gyümölcsös stílusát. A szőlőfajta egy magyar nemesítés, Irsai Olivér és Piros Tramini keresztezéséből született, így a bor illatában és ízében is visszaköszönnek ezeknek a virágos és fűszeres jegyei.

      A bor kerek savakkal, őszibarackkal, körtével, bodzás és citrusos aromákkal csábít. Egy jól fogyasztható, igazán vidám bor, ami kiváló választás könnyű nyári ételekhez, salátákhoz, vagy grillezett halakhoz.

      Muskotályos, tejfölös, kapros csirkeraguleves
      36. hét | Hétfő

      Illatos, friss muskotályos borral készült, amely kiemeli a kapor frissességét és a tejfölös alap lágyságát.

      Muskotályos, tejfölös, kapros csirkeragu leves
      Muskotályos,
      Szőlős szűzérmék édes fehérboros raguval, trikolor fusilli tészta
      36. hét | Hétfő

      Egy lágy, gyümölcsös fehérbor adja a ragu alapját, amely harmonikusan simul a szőlő édességéhez és a tészta könnyedségéhez.

      Szőlős szűzérmék édes fehérboros raguval, trikolor fusilli tészta
      Szőlős szűzérmék édes fehérboros raguval, trikolor fusilli tészta

      36. hét | Kedd

      Szekszárdi borvidék

      A bársonyos vörösborok bölcsője, ahol a tradíció és a lélek együtt érnek palackba.

      Szekszárdi borvidék

      A Szekszárdi borvidék a Dél-Dunántúl egyik leghíresebb történelmi borvidéke, ahol a löszös domboldalak és a meleg, napos klíma kiváló feltételeket teremtenek a testes, fűszeres vörösboroknak. Kiemelkedő fajtái közé tartozik a Kékfrankos, a Kadarka és a Bikavér utóbbi a vidék egyik védjegye.

      Caldamentum Pincészet

      www.caldamentum.hu

      Caldamentum Pincészet

      Keller István vagyok, a Caldamentum Szőlőbirtok borásza. Két hektár szőlőt művelünk ketten a feleségemmel a Szekszárdi borvidék két dűlőjében, a Csötönyi és a Porkoláb völgyben. A jelenleg termesztett szőlőfajtáink: Kadarka, Merlot, Cabernet Sauvignon, Turán, Purcsin és Csókaszőlő.

      A szőlőt organikus módszerekkel termesztjük, magas hozamkorlátozással. Minden munkafolyamatot saját kezűleg végzünk, boraink szűretlenek, derítetlenek, minimális beavatkozással készülnek. Borainkhoz a kénen kívül egyéb adalékanyagot nem használunk. Egy év hordós és/vagy amforás érlelés után palackozunk.

      Caldamentum Pincészet
      Caldamentum Pincészet
      Caldamentum Pincészet
      Caldamentum Kadarka

      A kampányhoz ajánlott borom a 2022-es Kadarka. A termést minden évben egy idős, 60 éves ültetvényről szüreteljük. Kézi szüret, nyílt kádas erjesztés, kézi csömöszölés majd szén-dioxid és törkölykalap alatt pár hét pihentetés. Ezen technológiai elemek után a bor egy része hordóba, másik része amforába kerül. Egy év érlelés után, házasítást követően palackba töltjük.

      Közepes intenzitású rubinvörös szín. A bor illatában a kadarka egyedi fűszeressége és klasszikus hecsedlis jegyei találkoznak, s mindezt határozott hordófűszerek ölelik körül. Kóstolva száraz, pikáns savérzetű bor, közepes mértékű tannin, masszív-, finoman húsos test, gazdag fűszeres ízaromák jellemzik.

      Burgundi marharagu vajas-petrezselymes újburgonyával
      36. hét | Kedd

      A fogás alapját egy karakteres, mély ízvilágú szekszárdi vörösbor adja, mely tökéletesen kiegészíti a szaftos marhahúst és a friss újburgonyát.

      Burgundi marharagu vajas-petrezselymes újburgonyával
      Burgundi marharagu vajas-petrezselymes újburgonyával
      Vörösboros szilvaraguval töltött palacsinta narancsos vaníliaöntettel
      36. hét | Kedd

      A Kadarkával készült szilvaragu fűszeres, gyümölcsös mélysége remekül ellensúlyozza a vaníliaöntet friss, narancsos könnyedségét - egy desszert, ami igazán emlékezetes.

      Vörösboros szilvaraguval töltött palacsinta narancsos vaníliaöntettel
      Vörösboros szilvaraguval töltött palacsinta narancsos vaníliaöntettel

      36. hét | Szerda

      Balatonboglári borvidék

      Ahol a Balaton tükrében a bor is mosolyog.

      Balatonboglári borvidék

      A Balaton déli partján születnek azok a borok, amelyekben a napfény, a Balaton hűse és a bársonyos harmónia találkozik. Friss fehérek, elegáns pezsgők és lágy vörösek hozzák el a balatoni életérzést modern stílusban, mégis a tradíciókat követve.

      Ikon Borászat

      www.ikonboraszat.hu

      Ikon Borászat

      A Dél-Balaton kiváló fekvésű, festői dombjai között, Balatonlelle határában meghúzódó Rádpuszta évszázadokon keresztül a Tihanyi apátság nagy becsben tartott tulajdona volt.

      Nagy múltú szőlő-és borművelő hagyomány éledt újjá, amikor az IKON Borászat 2007-ben családi, baráti összefogással elkészült, Konyári János szakmai irányításával. A Balaton déli partján ritkaságnak számít az IKON Borászathoz tartozó, egybefüggő 40 hektáros szőlőbirtok.

      A gyönyörű környezetben található pince a Dél-Balaton egyik építészeti érdekessége, mely esztétikai értéke mellett technológiailag is megfelel a kor minden elvárásának. Napjainkra a hazai piacon az Ikon termékcsalád kiváló minőségű, mégis elfogadható áron kapható borokat képvisel. Emellett dűlőink kivételes fekvésének köszönhetően egyedi stílusú csúcsborokat is készítünk, bordói fajtákból, gravitációs feldolgozással.

      Ikon Borászat
      Ikon Borászat
      Ikon Borászat
      Ikon Rajnai Rizling

      IKON Rajnai Rizling 2024: Best buy rajnai. Ragyogó ezüst szín, karakteres virág és barackillat, összetett, sárgabarackos, almás íz. Üde, játékos savak, a vidám kortyot kerekítő 4 gramm természetes maradékcukor. Reduktív, friss, tartalmas.

      Fehérboros spárgakrémleves kecskesajttal, baconnel
      36. hét | Szerda

      A leves lágy krémességét és a kecskesajt karakterét egy friss, aromás fehérbor emeli ki, amely harmonizál a spárga zöldes jegyeivel.

      Fehérboros spárgakrémleves kecskesajttal, baconnel
      Fehérboros spárgakrémleves kecskesajttal, baconnel
      Ikon Chardonnay

      IKON Chardonnay 2024: Egy könnyű laza chardonnay, rendelkezik minden fajtára jellemző tulajdonsággal. Illatában a friss citrusokat édesebb, barackos jegyek egészítik ki, kóstolva pörgős savak, kerek tiszta, egyszerű.

      Roston csirkemell borban gőzölt őszibarackkal, citromfüves jázmin rizzsel
      36. hét | Szerda

      Egy illatos, könnyed balatonboglári fehérborban készült őszibarack ad gyümölcsös kíséretet a szaftos csirkemellhez a citromfű és jázmin rizs frissít, kerekít, leheletnyi eleganciát adva az egész fogásnak.

      Roston csirkemell borban gőzölt őszibarackkal, citromfüves jázminrizzsel
      Roston csirkemell borban gőzölt őszibarackkal, citromfüves jázminrizzsel

      36. hét | Csütörtök

      Egri borvidék

      A Bikavér bölcsője, ahol a hagyomány és íz kéz a kézben jár.

      Egri borvidék

      Az Egri borvidék vulkanikus talaja és hűvös klímája elegáns, karakteres borokat ad. Az Egri Bikavér testes, fűszeres vörösboraival igazi ikon, amely tökéletesen illik a klasszikus és modern konyhához is.

      Petrény Pincészet

      www.petrenybor.hu

      Petrény Pincészet

      A Petrény Winery egy családi birtok ami 2001-ben nyitotta meg kapuit, ám gyökerei egészen a 1600-as évekig nyúlnak vissza, amikor Verpeléten már generációk vittek tovább apáról fiúra hagyományos szőlőművelést és borkészítést.

      Az érett, kizárólag egészséges szőlőt természetes, hagyományos technológiával lehető a legtisztább körülmények között erjesztjük. A borok hordós és palackos érlelése egy több mint 100 éve "kóser borászatnak" épített, általunk felújított pincében történik.

      Kifejezett hangsúlyt fektetünk az élményre, arra, hogy a pincészet bármely borát tölti pohárba a borkedvelő, az örömöt szerezzen és élményt adjon. Fontosnak tartjuk - s ezért is formáltuk ilyenre a kínálatunkat hogy boraink választásakor a borkedvelő pontosan tudja, hogy mit várhat az adott borcsaládtól.

      A Petrény Winery borcsaládjai Silver, Gold, Superior és Prestige egyértelműen kommunikálják a vásárlóknak, milyen stílusra és élményre számíthatnak.

      A pincészethez ma már több vendéglátó egység tartozik:

      • Egerszalókon a Petrény Borpanzió nyújt gazdag programokat (szállás, borvacsorák, borkóstolók, ültetvényséta, bortrezorok, éjszakai fürdőzés), továbbá egy exkluzív üzlet és borbár,
      • a Petrény Borbank Eger történelmi belvárosában, a Dobó téren modern bár hangulatban kellemes borozgatás,
      • a Petrény Vögy47, egy hangulatos kóstoló pince és borterasz a Szépasszonyvölgyben az Egri Bornegyedben,
      • A Chateau Petrény Rendezvényközpont egyen birtokközpont Verpelét határában, egy festői tó partján, a legszebb dűlők közé simulva 2019-ben nyitotta meg kapuit exkluzív helyszínt, személyre szabott szolgáltatásokat biztosítva vendégeinek.
      Petrény Pincészet
      Petrény Pincészet
      Petrény Pincészet
      Petrény Legend Egri Bikavér

      Legend Egri Bikavér 2020

      A LEGEND az első Egri palackba töltött bikavérünk, amelyre a megfelelő évjárat, a gondos bortházasítás és a tökéletes név megtalálása után vártunk így született meg ez az ünnepi tétel. A LEGEND mély rubinvörös színben ragyog, illat- és ízvilága pedig egyszerre gyümölcsös és fűszeres: a sötét bogyós gyümölcsök gazdagságát áfonya, feketeribizli, cseresznye fekete bors és szegfűszeg pikáns jegyei egészítik ki, miközben finom tölgyes aromák szövik át a kortyot.

      Közepes test, lágy, kerek tanninok és élénk savak jellemzik, a lecsengésben pedig hosszú, meleg gyümölcsösség kíséri a kortyot.

      Ételpárosításban természetes társai a gazdag vörös húsok: marha-, bárány- és sertéshús éppúgy, mint a vadételek és a fűszeres felvágottak.

      Brownie vörösboros csokiöntettel
      36. hét | Csütörtök

      Egy tartalmas, sötét tónusú egri vörösbor adja az öntet alapját, amely mélységet és fűszeres eleganciát kölcsönöz a csokoládé édességének.

      Brownie vörösboros csokiöntettel
      Brownie vörösboros csokiöntettel
      Petrény Mersy

      MERSY Sweet Red 2021

      Petrény Mersy Sweet Red egy harmonikus MerlotSyrah házasítás, amelyben a család több évszázados tradíciója és a modern, kíméletes erjesztési technológiák találkoznak. A gyümölcsös karaktert a déligyümölcsök és a feketebogyós jegyek málna, meggy és áfonya dominálják, amelyeket finom, enyhén fűszeres aromák és az alacsony tannintartalom tesz igazán lággyá és kerekké. Minden palack az érett, kizárólag egészséges szőlő természetes, hagyományos technológiával történő erjesztésének köszönheti tiszta, édes vörös karakterét. Ez a Sweet Red remek választás aperitifként vagy desszertek mellé: kínáljuk könnyű gyümölcstortákhoz, csokoládés édességekhez és lágy sajtokhoz, de önmagában is üdítő élményt nyújt egy borpanzió teraszán. A lágy, édes savszerkezet és a gazdag gyümölcsösség minden kortyban.

      Sertéstarja vörösboros, erdei gombás raguval, almás burgonyakrokettel
      36. hét | Csütörtök

      A fűszeres raguhoz karakteres egri vörösbor társul, az almás burgonyakrokett pedig gyümölcsös egyensúlyt ad a fogásnak.

      Sertéstarja vörösboros, erdei gombás raguval, almás burgonyakrokettel
      Sertéstarja vörösboros, erdei gombás raguval, almás burgonyakrokettel

      36. hét | Péntek

      Soproni borvidék

      Ahol a borban az Alpok szele is benne van.

      Soproni borvidék

      A Soproni borvidék hűvös klímája és a Fertő tó közelsége karakteres, fűszeres borokat ad. A kékfrankos itt új értelmet nyer: egyszerre testes, elegáns és izgalmas. Sopronban a bor nem csak ital, hanem élmény és tradíció minden kortyban ott a múlt és a megújulás.

      Gangl Családi Borászat

      www.ganglbor.hu

      Gangl Családi Borászat

      A Soproni borvidék az ország egyik legrégebbi borvidéke, ahol a poncichter hagyományok ma is élnek egykor a szőlőtőkék között babot is termesztettek. A családi borászat kilenc hektáron gazdálkodik, főként Kékfrankos, Merlot és Cabernet Sauvignon szőlőkkel, de készítenek friss fehérborokat és rozékat is. A vörösborokat 200 éves pincében érlelik, köztük a tradicionális nagypapa kékfrankosát, amelyre különösen büszkék. Három generáció dolgozik együtt, a szőlőműveléstől a hordókészítésig náluk a bor valódi családi örökség.

      A családi borászat szőlői kilenc hektáron teremnek, többnyire a Fertő tó partján. A korai időktől a vörösbort pártoltuk, így van ez ma is, de fehérborokat is készítünk többnyire a vendégek kedvéért, ételek mellé könnyedén fogyasztható italnak.

      A szőlőmunkákat a legnagyobb odafigyeléssel maguk végezzük, gondosan ügyelve a környezetkímélő gazdálkodásra. A feldolgozás a Lehár Ferenc utcában újonnan felépített modern technológiával ellátott borászati üzemünkben, a vörösborok érlelése a 200 éves pincében történik. A szortimentben a modern vonalú vörösborokon túl van tradicionális módon készült, vadélesztős "nagypapa kékfrankosa" is, amelyre a család rendkívül büszke: szeretjük megmutatni a kóstoló közönségnek ezt a valódi, régi vágású, jól iható soproni bort. A merlot-ból és a kékfrankosból rozé is készül. A modern technológiát bevetve készülnek a gyors fogyasztásra szánt, friss és ropogós fehérborok, valamint rosék.

      Maga a borászkodás családi örökség. Mi is évszázadok óta őrizzük a poncichter hagyományokat, a munkát mindenkor legalább három-generációnyi férfitag osztotta meg egymás között. Apáról fiúra száll a tudás, a szőlőművelésen és a borkészítésen túl a mai napig értünk a hordókészítéshez is. A pincében még mindig ott van a dédpapa által készített gesztenyefa hordó, de az összes többi, használatban lévő nagyhordót is magunk állítottuk össze.

      Gangl Családi Borászat
      Gangl Családi Borászat
      Gangl Családi Borászat
      Gangl Zenit

      Zenit

      Kirobbanóan illatos, citrusos, reduktív, saját maradék cukorral rendelkező félédes fehérbor. Meleg hosszú korty, méltó folytatása az intenzív illatjegyek.

      Édes fehérboros birsalmaleves Soproni stílusban
      36. hét | Péntek

      Krémes, fűszeres birsalmaleves, amit a Soproni fehérbor gyümölcsös karaktere tesz igazán különlegessé.

      Édes fehérboros birsalmaleves soproni stílusban
      Édes fehérboros birsalmaleves soproni stílusban
      Vajas-citromos, fehérboros pácban sült tőkehalfilé rozmaringos olaszos burgonyával
      36. hét | Péntek

      A soproni fehérborban pácolt halfilé frissességét a citrom és a vaj selymessége emeli ki, a rozmaringos burgonya mediterrán hangulatot csempész a tányérra.

      Vajas-citromos, fehérboros pácban sült halfilé rozmaringos olaszos burgonyával
      Vajas-citromos, fehérboros pácban sült halfilé rozmaringos olaszos burgonyával

      37. hét | Hétfő

      Etyek-Budai borvidék

      Ahol a főváros szélén a szőlő is elegáns, a bor pedig suttogva mesél.

      Etyek-Budai borvidék

      Az Etyek-Budai borvidék Budapest szőlőskertje, ahol friss, gyümölcsös fehérborok és elegáns pezsgők születnek. A hűvös klíma és a mészköves talaj adja a könnyedséget, a borászatok pedig a különleges hangulatot.

      Etyeki Kúria Borászat

      www.etyekikuria.com

      Etyeki Kúria Borászat

      Az Etyeki Kúria 1996-ban kezdte meg működését az etyeki, bortörténelmi jelentőségű Öreghegyen. Borászatuk a hagyományok tisztelete mellett innovatív szemléletével vált egyre ismertebbé. A régióban elsőként telepítettek pinot noir szőlőt fajtabor készítése céljából, mely mára nemcsak számukra, hanem a borvidék számára is meghatározó. Boraik és pezsgőik számos hazai-, és nemzetközi díjjal büszkélkedhetnek, ugyanakkor immáron birtokuk, és turisztikai szolgáltatásaik is számos elismerésben részesültek.

      Etyeki Kúria Borászat
      Etyeki Kúria Borászat
      Etyeki Kúria Borászat
      Etyeki Sauvignon Blanc

      Sauvignon Blanc: Közepesen intenzív, üde, friss illat. Illatában vágott fű, citrusok, mely kiegészül a bodzavirág és a zöldfűszerek világával (rozmaring, menta, kakukkfű). Kóstolva visszaköszönnek a citrusos aromák, lime és citrom formájában, kiegészülve a zöldfűszerekkel, melyek kerekké teszik a kortyot. Élénk, eleven bor, Etyek utánozhatatlan vibráló savaival.

      Fehérboros gombakrémleves házi galuskával
      37. hét | Hétfő

      Selymes, aromás fogás, amelyben az Etyeki borvidék üde, gyümölcsös stílusa köszön vissza.

      Fehérboros gombakrémleves házi galuskával
      Fehérboros gombakrémleves házi galuskával
      Etyeki Chardonnay

      Chardonnay: Üde, friss, élénk, érett fehérhúsú gyümölcsökkel nyit a bor, sárga alma, körte és a sárgabarack. A gyümölcsök mögött a fehér virágok, elsősorban bodza színesítik az illatokat. Kóstolva, visszakapjuk az illatot, mely kiegészül enyhe déligyümölcsös karakterrel. Utóízben a körte és a barack mögött lágy krémesség kíséri a kortyot.

      Olaszos borjúmáj, sült édesburgonyás burgonyapürével
      37. hét | Hétfő

      Karakteres, mégis elegáns ízek, tökéletesen harmonizálva egy etyeki fehérborral.

      Olaszos borjúmáj, sült édesburgonyás burgonyapürével
      Olaszos borjúmáj, sült édesburgonyás burgonyapürével

      37. hét | Kedd

      Villány-Palkonyai borvidék

      Ahol a mediterrán hangulat és a bor harmóniája találkozik.

      Pécsi borvidék

      A Villány-Palkonyai borvidék testes vörösborairól és mediterrán hangulatáról híres, ahol a napsütés és a tradíció kéz a kézben jár. Barátságos pincészetek, történelmi hangulat és minden kortyban a napfény zamata vár.

      Mokos Pincészet

      www.mokos.hu

      Mokos Pincészet

      A Villányi Borvidék mediterrán éghajlata minden évben lehetőséget ad számunkra, hogy gyönyörű terméssel gazdagodjunk. Szőlőültetvényeink így minden évben kiváló alapanyagokkal ajándékoznak meg minket, amelyekből a magas szintű szakmai tudás és a modern technológiai eszközök segítségével nívós borokat készíthetünk. Ezáltal boraink hazai és nemzetközi szintű elismeréseket nyernek.

      A Villányi borvidék Helyi Termék Védjegyét elnyert prémium gyümölcsbor különlegességeink készítése pincészetünk történetében már közel két évtizedes múltra tekint vissza. Fontos számunkra, hogy gyümölcsborainkat kizárólag friss, zamatos hazai gyümölcsökből állítsuk elő, víz, színezékek és ízesítőanyagok nélkül. Mindezt a legmagasabb szintű gondossággal és odafigyeléssel.

      Mokos Pincészet
      Mokos Pincészet
      Mokos Pincészet
      Mókos Cabernet Franc

      Cabernet Franc tételek - Classicustól a super premium kategóriáig

      A Weingarten dűlőben található Cabernet Franc ültetvényeinket már a metszéstől kezdve kimagasló odafigyeléssel gondozzuk. A tőketerhelést már ekkor a készítendő vörösboroknak megfelelően kalibráljuk. Az évjárat függvényében Classicus, Premium és Super Premium kategóriájú Franc-okat is készítünk. A magasabb kategóriájú tételek hordós érlelése folyamán a legszebb hordók kiválasztásra kerülnek, ezen vörösborok alkotják a Super Premium kategóriájú Villányi Franc-unkat. Cabernet Franc és Villányi Franc boraink haza és nemzetközi elismeréseket is magukénak tudhatnak.

      Cabernet Franc 2020 - classicus villányi vörösbor:

      • TOP12 Villányi Franc - Franc & Franc Nemzetközi Fórum és Kóstolónap
      • Aranyérem Országos Borverseny 2024
      Mákos palacsinta vörösboros meggyraguval
      37. hét | Kedd

      Egy gyümölcsös, lendületes borból készült meggyragu emeli ki a mák telt ízét a bor savassága és fűszeressége kiválóan ellensúlyozza az édes máktölteléket.

      Mákos palacsinta vörösboros meggyraguval
      Mákos palacsinta vörösboros meggyraguval
      Vörösboros, áfonyás, céklás szarvaspörkölt, vajas, pirított hagymás gnocchival
      37. hét | Kedd

      A szarvaspörköltet a Cabernet Franc fűszeres eleganciája és az áfonya-cékla pikáns játéka teszi igazán különlegess

      Vörösboros, áfonyás, céklás szarvaspörkölt, vajas, pirított hagymás gnocchival
      Vörösboros, áfonyás, céklás szarvaspörkölt, vajas, pirított hagymás gnocchival

      37. hét | Szerda

      Badacsonyi borvidék

      Ahol a bazalt hegyekből a bor vulkáni tüzet kortyol.

      Badacsonyi borvidék

      A Badacsonyi borvidék a Balaton-part egyik legelbűvölőbb régiója, ahol a vulkanikus talaj különleges, ásványos karaktert ad a boroknak. A friss, üde olaszrizling és szürkebarát borok igazi nyári frissességet és könnyedséget hoznak minden kortyban. Ez a borvidék a természet és a hagyomány találkozása, ahol minden palack a balatoni életérzést testesíti meg.

      A szőlők a bazalthegyek lábánál érnek, miközben a Balaton fénye és a táj nyugalma különleges hangulatot áraszt. Itt minden korty borból érezni lehet a vidék békéjét és szépségét.

      Badacsonyi borkrémleves
      37. hét | Szerda

      Egy selymes krémleves, amelyben a Badacsonyi Olaszrizling gyümölcsös frissessége és elegáns savai találkoznak.

      Badacsonyi borkrémleves
      Badacsonyi borkrémleves
      Badacsonyi fehérboros fogasfilé sült vegyes burgonyával és grillezett bébirépával
      37. hét | Szerda

      A Badacsonyi Szürkebarát ásványos jegyei tökéletesen kiemelik a fogas ízét, a sült burgonya és bébirépa pedig lágyítja a kompozíciót.

      Badacsonyi fehérboros fogasfilé sült vegyes burgonyával és grillezett bébirépával
      Badacsonyi fehérboros fogasfilé sült vegyes burgonyával és grillezett bébirépával

      37. hét | Csütörtök

      Villányi borvidék

      A tüzes vörösborok hazája, ahol a napfény is zamatosabb.

      Villányi borvidék

      A Villányi borvidék a mélyvörös borok hazája, ahol a mediterrán klíma és a több évszázados hagyomány különleges karaktert ad minden kortynak. Itt a bor nemcsak ital, hanem szenvedély és életérzés.

      Ruppert Borház

      www.ruppert.hu

      Ruppert Borház

      A Ruppert Borház egy családi pincészet, amely szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozik a Villányi borvidék nyugati részén, a Diósviszlói szőlőhegyen. Jelenleg 10 hektáron gazdálkodunk, és szőlőművelésünket az ökológiai gazdálkodás alapelvei mentén végezzük. Kiemelt figyelmet fordítunk a talajélet fenntartására és gazdagítására. Borainkat a DHC Villány eredetvédelmi rendszer keretében hozzuk forgalomba. Célunk, hogy természetes, tiszta ízvilágú borokat készítsünk, melyek tükrözik a vidék értékeit és hagyományait. Harmóniára törekszünk: borainkban a gyümölcsösség, az illat és a könnyed elegancia együtt adják a bor karakterét.

      Ruppert Borház
      Ruppert Borház
      Ruppert Borház
      Ruppert Villányi Kékfrankos

      A Villányi Cabernet Franc borvidékünk és a pince legfontosabb fajtája. A mi franc-unk 4,5 hektár egybefüggő területen terem a diósviszlói hegy déli oldalán, a Csikorgóban. Alacsony tőketerheléssel, rengeteg zöldmunkával, többszöri fürtválogatással csiszolgatjuk még a tőkén, majd a végén kézi szüret, a kíméletes bogyózás után kerül a válogató asztalra, hogy csak a legszebb, ép szőlőszemek kerüljenek a borba. Tartályban forgatva, és kádban, kézzel csömöszölve erjed, a megszokottnál lényegesen rövidebb héjon tartással: erjedés után azonnal préseljük, hogy a cseres, tanninos ízeket elkerüljük. A gyümölcsökre koncentrálunk először tartályban, finomseprőn érik, majd 225 literes hazai és francia kádárok hordóiba kerekedik két éven át. Ennek is mindössze harmada az újhordó, hogy ne uralkodjon a gyümölcsökön a tölgy.

      Szarvasgulyás enyhén csípősen
      37. hét | Csütörtök

      A csípős szarvasgulyás fűszerességét a Villányi Kékfrankos bársonyos gyümölcsössége kerekíti tökéletesre.

      Szarvasgulyás enyhén csípősen
      Szarvasgulyás enyhén csípősen
      Ruppert Merlot

      Prémium fajtaborunk a diósviszlói területekről érkezik alacsony tőketerheléssel gondozva, kézzel válogatva, majd a kíméletes bogyózás után bogyó válogatva. Nyitott kádban, kíméletesen, kézzel csömöszölve erjedt tökéletesen szárazra. Tartályban, finomseprőn, majd 500 literes magyar és francia hordóban érett 18 hónapon át.

      Vörösboros oldalas káposztás rizzsel
      37. hét | Csütörtök

      A Merlot-ban készült oldalas karamellizált mélysége harmonikusan találkozik a káposztás rizs friss savanykás ízeivel.

      Vörösboros oldalas káposztás rizzsel
      Vörösboros oldalas káposztás rizzsel

      37. hét | Péntek

      Tokaji borvidék

      Ahol a napfényből arany lesz, és minden korty egy csepp történelem.

      Tokaji borvidék

      Tokaj a világ aranykincse pohárba zárva, ahol a hagyomány és a luxus minden kortyban összeér. Az aszú világhírű íze a vulkanikus talaj és a párás mikroklíma ajándéka igazi borkülönlegesség, ami élményt ad.

      Lenkey Pincészet

      www.lenkeypinceszet.hu

      Lenkey Pincészet

      Pincészetünket Édesapánk alapította 1999-ben. Napjainkban 10 hektáron műveljük szőlőinket. 7.5 hektárt Mádon, 2.5 hektárt Bodrogkeresztúron. 8 dűlőben összesen 15 parcellát.

      Mádon a Holdvölgy, Középhegy, Úrágya, Kishegy, Vilmány, Bomboly és Betsek dűlőkben találhatóak szőlőink. Bodrogkeresztúron pedig a Hegyfarok dűlőben.

      A szőlőtőkék életkora 35-65 év közötti. A szőlőterületeken 2005 óta nem használunk rovarirtó szert és gyomirtó szert. 2015-ben teljes területünkön bevezettük a biológiai növényvédelmet.A borkészítés során nem használunk fajélesztőt, tápsókat, nem pótolunk vagy tompítunk savat és nem bontunk mesterségesen almasavat. Minden borunk spontán erjed. Borainkat egy 500 éves tokaji pincében érleljük hosszan, néha 10-20 éven át.

      Tokaj-hegyalját fantasztikus borvidéknek tartjuk, és igyekszünk kihasználni annak sokszínűségét és érlelési potenciálját.

      Díjak:

      • Külügyminisztérium Borválogatásában 2013
      • A Tajvani sommelier szövetség borversenyén, aranyérmes lett
      • 95 pont Wine & Spirits 2019
      • 95 pont Wine Enthusiast 2019
      Lenkey Pincészet
      Lenkey Pincészet
      Lenkey Pincészet
      lenkey Tokaji Szamorodni

      Tokaji Szamorodni 2018: Borunk elkészítéséhez túlérett, töppedt, aszúsodó Furmint és Hárslevelű fürtök szüreteltünk, a mádi Úrágya, Holdvölgy, Kishegy és Vilmány dűlőkről. 17 hónap tölgyfahordós érlelés és 22 hónap palackérlelés után került forgalomba 2022 januárjában.

      Aranygaluska borsodóval
      37. hét | Péntek

      A mazsolás aranygaluskát a Tokaji borból készült borsodó édes, selymes íze teszi felejthetetlenné.

      Aranygaluska borsodóval
      Aranygaluska borsodóval
      Lenkey Tokaji Aszú

      Tokaji Aszú 6 puttonyos 2000: Aszúborunk elkészítéséhez kizárólag saját területünkön termett Furmint és Hárslevelű aszúszemeket használtunk fel, felöntésükhöz a mádi Nyúlászó dűlőről származó Furmint újbort választottuk. Aszúborunkat zempléni tölgyfahordókban érleltük 32 hónapot majd 2,5 év palackos érlelés után került forgalomba 2005 szeptemberében.

      Tokaji aszús kacsamell mézes almával és mogyoróburgonyával
      37. hét | Péntek

      A Tokaji Aszúval flambírozott kacsamell mézes almával és mogyoróburgonyával egy igazi ünnepi élmény a tányéron.

      Tokaji aszús kacsamell mézes almával és mogyoróburgonyával
      Tokaji aszús kacsamell mézes almával és mogyoróburgonyával

      Boros ételek a 36. és 37. héten

      Borvidékek konyhája

      Borvidékek konyhája

      Kóstold meg 10 magyar borvidék legjobb boraival készülő 20 különleges ételünket a 36. és 37. héten és nyerj borválogatást, borkóstolást, pincelátogatást vagy wellness hétvégét!

      • 2 hét • 10 borvidék • 20 étel
      • Értékes nyeremények
      • Díjmentes országos házhoz szállítás
      Megnézem az étlapot