Február 14.
Valentin nap, Bálint nap vagy szerelmesek napja

Egy különleges angolszász szokás, ami már néhány éve nálunk is egyre inkább elterjedt ünnep, egy rendkívüli alkalom a szerelem ünneplésére.

Na de mi is az a Valentin nap?

Gyökere még a kereszténység előtti, pogány termékenységi ünnephez kötődik. Ennek keretein belül minden hajadon bedobott egy, a nevét tartalmazó cetlit egy edénybe, amiből az egyedülálló fiúk húztak. Az így létrejött párok együtt töltötték az ünnepséget, de a hagyomány szerint az is előfordult, hogy utána is együtt maradtak. Persze ezt a későbbi kereszténység nem nézte jó szemmel.

Szent Valentin és a szerelmesek napja

A legenda a Rómában élő keresztény pap, Valentin nevéhez fűződik. A császár rendelete szerint, azért, hogy jó katonákká váljanak, a fiatal férfiak nem házasodhattak, de ez Valentint nem érdekelte és a császári rendelet ellenére megeskette a szerelmeseket. Ezért a császár halálra ítélte Valentint. A börtönőr szíve megesett rajta, akinek a lányával összebarátkozott, sőt a legenda szerint a lány vak volt és a pap hitének erejével csodát tett és meggyógyította, visszaadta a látását.
Valentin életét ez sem mentette meg és a kivégzése napján egy búcsúüzenetet küldött a lánynak, amit úgy írt alá: A te Valentinod. A hagyomány szerint innen ered a Valentin-napi üzenetküldés szokása.
A 16. században terjedt el a virágcsokrok ajándékozása is. Egy költő verssel lepte meg feleségét ezen a napon, aki egy csokor virággal viszonozta férje ajándékát. Ez a szokás aztán elterjedt a brit előkelőségek, majd az egyszerű emberek között is.

Valentin nap nálunk Bálint nap

Bálint a Valentin név magyar megfelelője ugyanis nyugati hatásra a Valentin nap elnevezés vált divatosabbá. Az ünnepek azonban ugyanazon szent nevéhez kötődnek, és ugyanarra az ókori ünnepre vezethetők vissza.
Magyarországon számos babona, hiedelem és néphagyomány - nagy része fiatal lányoknak adott segítséget ahhoz, hogy megtalálják, meghódítsák vagy megtartsák szerelmüket - kapcsolódik Bálint naphoz, de ezek mára már szinte kikoptak. Ilyen babona többek között, hogy Bálint nap reggelén egy szerelmes csók szerencsét hoz. Vagy a párna alá helyezett babérlevél, hogy a lányok álmukban megtudják, ki lesz a jövendőbeli párjuk.

Első látásra szerelem!

A Valentin nap jegyében a Teletál idén igazán szerelmes ételeket kínál Nektek.
Válogassatok különleges ajánlatainkból a szerelem nevében, nem csak szerelmeseknek:

Teletál logo

Termékeket helyeztél a kosárba. Biztosan el kívánod hagyni az oldalt?

Ha elhagyod az oldalt, a kosár tartalma elveszik.Biztosan el akarod hagyni az oldalt?

Megnézem a kosarat Ablak bezárása