SZEJTÁN

A szejtán a vegetáriánus és vegán konyha közkedvelt terméke, egyik fő fehérjeforrása, amelyet hús pótlására kiválóan lehet alkalmazni.

A búza fehérjegazdag részéből, a búzasikérből készül és legalább olyan sokféleképpen tálalható, mint a hús.

Ezért is hívják más néven búzahúsnak proteintartalma ugyanis megegyezik a legfehérjedúsabb húsokéval.

Elkészíthető kockákra vágva, pirítva vagy egészben sütve, tehetjük szószos ragukba, vagy ránthatjuk is.

Érdemes a fogalmakat tisztázni: a szejtán alapanyaga, a búzasikér (gabonafehérje), amely a gabonamagban lévő kétféle növényi fehérjéből áll, a gliadinből nyúlékonyságért és ragadósságért felelős és a gluteninből szilárdságért és ellenállóságért felelős. Mindezek mellett még található a sikérben egyéb tápanyag is, mint például zsír, cukor és keményítő is, valamint sok fontos ásványi anyag is, például szelén, vas és kalcium.

Fehérje tartalmát tekintve ugyanannyi fehérje van 100 gramm szejtánban, mint 100 gramm csirkemellben. Fehérjetartalom szempontjából a szejtán a jelenlegi húspótlók közül az egyik legjobb, magasan veri a tofut és más húspótlókat is. Bár gluténérzékenyeknek nem ajánlott, a szójára allergiások, akikből állítólag egyre több van, a tofuval ellentétben bátran fogyaszthatják.